Kivi Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Kivi Faydaları Nelerdir?

Kivi Faydaları

Kivinin potasyum ve magnezyum bakımından zengin olduğu, sağlık açısından önemli bir yere sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

İçerisinde bulunan bol miktarda mineral ve proteinler ile hem yetişkinler hem de çocuklar için önemli katkılar sağlar. Yüksek lif oranı ile bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler ve bu nedenle oldukça faydalı bir besin olarak bilinir.

Kivinin anavatanı Güney Çin bölgesidir ve Türkiye'ye 1988 yılından sonra girmiştir. Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilir. Ayrıca, C vitamini açısından oldukça zengindir. Kivi, C vitamininin yanı sıra A vitamini, B1, B2 vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve demir içerir.

Kivi, reçel, dondurma, pasta, tatlı, konsantre meyve suyu, tart, keşkül, bisküvi, el kremi, vücut ve saç şampuanı, cilt kremi gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılır. Kivi meyvesi, kabukları soyulmadan, tepe kısmından açılan bir delik ve kaşık yardımıyla tüketilebilir. Ayrıca, kabukları soyularak da meyve olarak yenebilir. Meyve salatası olarak, yoğurda eklenerek meyveli yoğurt şeklinde, yeşil salatalara ilave edilerek, et ve tavuk yemeklerinde lezzet katması için ve kek, pasta, puding gibi farklı tatlıların yapımında kullanılır.


  • Grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir.
  • Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Antioksidan özelliği sayesinde kanser çeşitlerini önlemeye yardımcı olur.
  • Yüksek lif oranı ile kabızlığı önler.
  • Tansiyon ve kolesterolü düşürür.
  • Kan inceltici etkisi vardır.
  • Kılcal damar yapısını kuvvetlendirir.
  • Kandaki yağ seviyesini düşürür.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Göz sağlığını korur ve uyku kalitesini artırır.
  • Ruh halini canlandırır.
  • Yaşlanmanın izlerini ciltte azaltır.
  • Mineral bakımından zengindir.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • DNA zararını azaltır.

Ekstra Bilgiler

Kivi, sadece sağlık açısından değil, aynı zamanda mutfak ve kozmetik alanında da geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Kivi, salatalara, yoğurtlara ve tatlılara eklenerek besin değeri artırılabilir.

Ayrıca, kivinin içerdiği enzimler, etleri yumuşatmak için doğal bir et tenderizer olarak da kullanılabilir. Kivi, cilt bakım ürünlerinde cildi besleyici ve nemlendirici özellikleri nedeniyle de tercih edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kivi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kivi Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kivi Besin Değeri Nedir?

Kivi Besin Değeri Nedir?

Kivinin Faydaları ve Kullanımı

Kivinin Faydaları ve Kullanımı

Kivi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kivi Bakımı Nelerdir?

Kivi Bakımı Nelerdir?

Güncel

Kivi Bahçesi Türleri ve Özellikleri

Kivi Bahçesi Türleri ve Özellikleri

Güncel

1 Kivi Kaç Kalori?

1 Kivi Kaç Kalori?